Gevaarlijk luid speelgoed

Al zoekend naar nieuwsfeiten over gehoor en slechthorendheid, stuitte ik op een kort artikel over speelgoed met  geluid. Wat ik las, was schokkend. Hoewel het stukje tekst kort was, bevatte het wel veel verontrustende informatie. Ik klikte verder en vond een heleboel nieuwsartikelen over dit onderwerp. In 2008 is het een hot item geweest.

Speelgoedfabrikanten produceren nog steeds speelgoed met gevaarlijk luid geluid. Soms boven de Europese norm van 90 dB, en dit speelgoed kan binnen 15 minuten leiden tot gehoorschade bij een kind.

Gezellig of gevaarlijk?
Als moeder van twee kinderen kan ik me niet voorstellen dat je je kinderen en jezelf dit lawaai aan zou willen doen, maar soms krijg je ook weleens wat cadeau en het ziet er natuurlijk allemaal even gezellig uit.

Zo ook het speelgoed in de lijst die ik vond. Het gaat om meer dan tien artikelen welke, ondanks hun vrolijke uitstraling, wel degelijk gevaarlijk zijn.

Europese norm
Europa kent een norm welke zegt, dat speelgoed moet voldoen aan 90 dB  op afstand van 25 centimer van het oor. Maar laten we eerlijk zijn, iedere baby en peuter houdt het speelgoed toch zo dicht mogelijk bij het oor, om maar niets te missen van de stemmetjes en geluidjes die het speelgoed voortbrengen?

Een link naar de lijst>>

 

Reactie achterlaten