Akoestiek in de gymzaal

Akoestiek in de gymzaal laat veel te vaak te wensen over. De grens voor geluidsbelasting die de ARBO heeft gesteld wordt veelvuldig overschreden!
Dit heeft vaak vervelende gevolgen:

Sporters gaan nog harder schreeuwen om boven het lawaai uit te komen

De trainer/docent wordt blootgesteld worden aan veel te veel lawaai voor een veel te lange periode

Slechte akoestische omgeving kan gehoorschade en dus slechthorendheid veroorzaken

Slechte akoestiek in een sportzaal kan onveilige situaties opleveren omdat instructies slecht verstaanbaar zijn

Slechte akoestiek  veroorzaakt een flutterecho, een vervelend scherp tikkend geluid

Feet Up!Geluid in een gymzaal

In een gymzaal is het vaak erg rumoerig. We kennen allemaal het geluid van piepende schoenen op de vloer, het schelle geluid van fluitjes en de enthousiaste stemmen van de sporters. Al dit geluid klinkt nog harder, wanneer de akoestiek in een gymzaal slecht is. Hiervan is sprake wanneer een sportzaal te weinig geluidsabsorberende materialen bevat, dus wanneer er veel gebruik wordt gemaakt van harde materialen.

Hoe wordt slechte akoestiek in een gymzaal veroorzaakt?

Geluidsabsorptie is het verschijnsel dat geluid wordt omgezet in warmte. Geluid verdwijnt dan in materiaal. Verschillende materialen absorberen verschillende hoeveelheden geluid.

Een term die veel gebruikt wordt in deze materie is “absorptie coëfficiënt”. Dit houdt in, hoeveel geluid absorbeert een materiaal en hoeveel wordt er dus gereflecteerd. Een eigenschap van harde materialen is dat ze weinig geluid absorberen en dus veel geluid reflecteren. Weinig absorptie veroorzaakt een te lange nagalmtijd (dit is de tijd dat een geluidverschijnsel in een ruimte nog hoorbaar is als de geluidsbron reeds is gestopt).

Een boel moeilijke termen maar het enige wat u wilt, is dat wij uw probleem komen oplossen. Het liefst zo snel mogelijk. Dat kunnen wij!

tabel akoestiek gymzaalAfgebeelde tabel laat de absorptie coëfficiëntie zien.

Wij komen graag een nagalmmeting doen

Wij komen graag uw gymzaal testen. We doen een nagalmmeting en aan de hand van deze meting en uw wensen schrijven wij een advies op maat. Na het inrichten van uw sportzaal verrichten we opnieuw een meting. In de periode na de inrichting hebben we nauw contact zodat u uw ervaringen in de gymzaal met ons kunt delen.

Akoestische materialen

Niet alleen zorgen onze materialen voor een goede akoestische omgeving, wij kunnen u de garantie geven dat al het materiaal ook voldoet aan de bestaande eisen van brandveiligheid. Ook voelden wij aan de ISA norm en de DIN18032-3 (norm voor balvastheid).

Wat kost dat eigenlijk, zo’n akoestische aanpassing?

Natuurlijk wilt u een prettige akoestische omgevnig creeren voor uw sporters, echter, het budget hiervoor is natuurlijk niet eindeloos. Dat begrijpen we. Akoestiek is een vak maar geen kunst. Na de meting die wij bij u uitvoeren, doen wij u een passend aanbod, speciaal voor u op maat. En we denken, dat we u daarmee positief kunnen verrassen!

Your Sense is specialist in geluid. Niet alleen richten wij ruimtes in op het gebied van akoestiek, wij kunnen een totaaloplossing bieden voor  optimale geluidsbeheersing.

Tevreden bedrijven:

  • Twents Carmel College te Oldenzaal
  • Performance Factory te Enschede (voormalige Polaroid Fabriek)
  • Lorentzschool te Hilversum
  • Woningcoöperatie Domijn te Enschede
  • Leferink te Haaksbergen