Slechthorende ouderen mentaal sneller achteruit

Amerikaanse gehoordeskundigen komen met het nieuws dat ouderen met afnemend gehoor mentaal sneller achteruitgaan dan ouderen met een goed gehoor. Een verband is nog niet aangetoond maar de onderzoekers speculeren hier al wel over.

Mensen met een gehoorbeperking zitten vaker in een sociaal isoloement. De onderzoekers willen dan ook gaan bekijken of een gehoortoestel dit kan voorkomen.

Wij durven wel te stellen dat een gehoortoestel dit probleem zeker kan beperken. Echter, met een gehoortoestel alleen ben je er niet. Een gehoortoestel werkt uitstekend in situaties waarin je een op een met iemand praat in een rustige omgeving. Ben je echter in een situatie, zoals in een restaurant, waarin het rumoerig is, dan is een gehoortoestel alleen niet genoeg. Deze versterkt namelijk al het geluid in de ruimte, dus ook het achtergrondgeluid dat je liever niet hoort. Hoe frustrerend is het, wanneer je tijdens een gezellige avond uit, niet ontspannen een gesprek kan voeren?

Zonder alleen voor onze eigen parochie te willen preken, vinden wij, dat uitgaansgelegenheden zich ook gastvrij moeten opstellen voor slechthorende mensen.

Bron: www.nu.nl

Reactie achterlaten