Besparing op hoortoestellen werkt averechts
De besparing op hoortoestellen zoals de overheid dat nu voor zich ziet, werkt volgens de Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven (NVAB) averechts. De kosten zullen zelfs fors toenemen, omdat slechthorenden door de nieuwe maatregel juist eerder voor duurdere hoortoestellen zouden kiezen.
De overheid wil dat mensen straks 25 procent van de prijs van een hoortoestel zelf gaan betalen. Nu vergoedt de zorgverzekeraar hoortoestellen tot 500 euro, voor duurdere toestellen moet worden bijbetaald. Ongeveer een derde van de hoortoesteldragers blijft onder dat bedrag en wordt geholpen met een toestel waarvoor ze niet hoeven te betalen. Straks betalen zij ook 25 procent van de prijs van hun toestel.
Minder bijbetalen voor meer kwaliteit
Met de nieuwe maatregelen van het Lenteakkoord zijn hoortoesteldragers voor hoortoestellen in het duurdere segment minder geld kwijt. Voor een toestel van bijvoorbeeld 1000 euro betalen mensen nu 500 euro zelf bovenop de vergoeding van de zorgverzekeraar. Straks wordt dat slecht 250 euro (los gezien van het wettelijk verplicht eigen risico).
Keuzebeperking tot gevolg?
Slechthorenden die kunnen en willen bijbetalen voor een hoortoestel met meer voorzieningen zullen waarschijnlijk vaker dan nu kiezen voor een duur toestel uit de topklasse. Een extra betaling van 100 euro levert immers een toestel op dat 400 euro meer kost. Om de kostenstijging toch te beperken, zullen de verzekeraars zich daarom genoodzaakt zien om de keuzemogelijkheden drastisch in te perken.
Budgetoverschrijding vs kostenbeheersing
De conclusie van de NVAB is dan ook: wie niet kan betalen, moet gaan bijbetalen en wie zelf wil kiezen en daarvoor extra wil betalen, wordt straks dwarsgezeten door de zorgverzekeraar. Daarnaast kan de minister van Volksgezondheid nu alvast de eerstvolgende budgetoverschrijding inboeken, want de NVAB voorspelt een kostenverhoging van minstens 80 procent in de komende vijf jaar.
De NVAB wil de vaste maximale vergoeding handhaven. Daarnaast pleit ze voor het functiegericht voorschrijven van hoortoestellen. Slechthorenden ontvangen op deze manier een hoortoestel dat ze nodig hebben terwijl de totale kosten beheersbaar blijven, aldus de NVAB.
Een andere redenering
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid liet gister in een reactie weten een andere redenering te volgen. Doordat de zorgverzekeraars de hoortoestellen gaan inkopen, zullen zij proberen de prijs flink omlaag te krijgen, zo is de verwachting. Voor de patiënt zal de eigen bijbetaling uiteindelijk ook omlaag gaan, aldus de woordvoerder.