Gehoorschade – een modern probleem

Een goed gehoor is voor veel mensen vanzelfsprekend. We denken niet zoveel aan onze oren. Ze horen en wij kunnen luisteren, toch? Maar oren zijn gevoelig. Slechthorendheid is niet alleen een probleem van ouderen. Vroeger ontstond gehoorschade vaak door geluidsoverlast op het werk. Tegenwoordig is muziek de grote boosdoener. Luisteren naar MP3 en Ipod, vooral met oortjes in plaats van met een hoofdtelefoon is erg schadelijk voor je oren. Ook het bezoeken van concerten heeft veel negatief effect op het gehoor.

Jongeren en gehoorschade
Steeds meer jonge mensen lijden aan de gevolgen van gehoorschade. In Nederland zijn maar liefst meer dan een half miljoen jongeren tussen de 16 en 30 jaar. Dit aantal stijgt met 20.000 per jaar.

Uitgaan
Gehoorschade is bijna altijd blijvende schade. Oordoppen dragen tijdens je avond uit vind je waarschijnlijk niet stoer, maar goede gehoorbescherming is onontbeerlijk wanneer je je gehoor langdurig aan lawaai blootstelt. Heb je een avond doorgebracht in een kroeg of disco waar luide muziek werd gedraaid? Dan kan het zijn dat je een pieptoon hoort. Deze piep verdwijnt meestal vanzelf maar kan ook blijvend zijn.

Hoe ontstaat gehoorschade?
in het binnenoor zitten haarcellen. Deze haarcellen gaan kapot wanneer ze te hard geluid op moeten vangen. Deze haarcellen zijn zo klein, dat ze niet te repareren zijn.

Gehoorschade onstaat, wanneer je je gehoor langdurig blootstelt aan lawaai boven 80db. Om een idee te hebben, 80 db is het geluid van spelende kinderen op een plein of een haardroger.

Reactie achterlaten