Toegankelijkheid – wat is dat?

Wat is toegankelijkheid?
Iedereen heeft een eigen beeld van toegankelijkheid. Heb je jonge kinderen, dan let je bijvoorbeeld op de voorzieningen voor kinderen bij restaurants en vakantiebestemmingen.

Wanneer jij rolstoelafhankelijk bent, of een van je gezinsleden zit in een rolstoel, check je of een gebouw of bestemming goed toegankelijk is. Zaken als, is het drempelvrij, zijn er liften en zijn de looppaden breed genoeg, zijn dan belangrijk. Het is soms lastig om deze informatie te vinden.

Er zijn echter enkele websites waar je meer gegevens vindt over toegankelijkheid van gebouwen en aanpassingen voor mindervaliden.

Actieve toegankelijkheid
Als Your Sense denken wij bij toegankelijkheid aan actieve toegankelijkheid. Daarmee bedoelen we, dat wanneer je in een gebouw bent, je ook actief kunt deelnemen aan de activiteiten en communicatie binnen dit gebouw.

Bij een theater kunnen genieten van de voorstelling, in een restaurant zelfstandig en zonder problemen bij de balie kunnen afrekenen en op kantoor kunnen vergaderen met collega’s, dat is actieve toegankelijkheid.

Vanzelfsprekend?
Niet voor mensen die een gehoortoestel dragen. Zij hebben veel moeite om zich in een rumoerige omgeving te kunnen concentreren op een voorstelling, hun gesprekspartner of een spreker.

Zonder actieve toegankelijkheid staan zij eigenlijk altijd buiten.

Reactie achterlaten